INFORMARE cu privire la cerințele privind conținutul de oxid de etilenă

INFORMARE
a agenților economici de pe raza județului Vaslui cu privire la cerințele privind conținutul de oxid de etilenă

Ca urmare a alertelor alimentare din ultima perioadă datorate detectării prezenței oxidului de etilenă peste limita de cuantificare în aditivi alimentari, vă aducem la cunoștință prevederile legislative în vigoare și responsabilitățile ce vă revin.

I. CONSIDERAȚII GENERALE

Oxidul de etilenă este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, foarte instabil și este clasificat ca substanță mutagenă, cancerigenă, toxică pentru reproducere de categoria 1B conform Reg. CE 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor.
Oxidul de etilenă nu este aprobat in UE ca substanță activă pentru utilizarea în produse de protecție a plantelor.
Ca urmare a notificărilor de alertă din luna iunie 2021, referitoare la prezența oxidului de etilenă într-un aditiv alimentar utilizat, la acea dată, în special la fabricarea de înghețată, Comisia Europeană a organizat mai multe întâlniri cu experții din domeniu, care au concluzionat: ”pentru produsele care conțin aditivi contaminați cu oxid de etilenă nu poate fi definit un nivel de siguranță al expunerii la consumatori și, de aceea, orice nivel la care pot fi expuși consumatorii prezintă un potențial risc pentru aceștia; În consecință, pentru a asigura un nivel înalt de protecție a sănătății, este necesar ca operatorii din domeniul alimentar și al furajelor care au plasat pe piața Uniunii europene astfel de produse să inițieze, sub controlul autorităților competente naționale, retragerea acestor produse de pe piața UE și să le recheme de la consumatori.”

II. DOMENIUL DE APLICARE
Reg. CE 1333/2008, Reg. CE 396/2005, Reg. CE 231/2012, Reg. CE 852/2004, Reg. CE 178/2002 cuprind prevederile legislative și responsabilitățile agenților economici.
Unitățile care vor fi supuse controalelor oficiale pentru verificarea respectării cerințelor sunt:
* unitățile de fabricare a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie.;
* unități de fabricare a biscuiților, pișcoturilor și a produselor conservate de patiserie, a produselor ” uscate” de panificație;
* unități de fabricare a sucurilor de fructe și legume;
* unități de fabricare a condimentelor (inclusiv amestecuri de condimente și aditivi alimentari);
* fabricarea înghețatei;
* producția de băuturi răcoritoare nealcoolice;
* depozite de aditivi alimentari, depozite de semințe de susan, depozite de produse alimentare care conțin aditivi alimentari, baze de fructe / baze pentru mâncăruri / baze de gătit vegetale, alte produse alimentare (de ex. drojdie).
În cadrul controalelor vor fi vizate următoarele produse:
– aditivii alimentari: gumă de carruba E 410, gumă de guar E 412, carbonatul de calciu E 170, gumă de xantan E 415 precum și alți aditivi care fac obiectul notificărilor de alertă privind contaminarea cu oxid de etilenă;
– baze de fructe / baze pentru mâncăruri / baze de gătit vegetale care conțin aditivii susmenționați;
– pudră de ghimbir, alte condiment / amestecuri de condimente cu aditivi alimentari,
– drojdie alimentară,
– semințele de susan,
precum și produsele alimentare care conțin ingredientele enumerate.

III. RESPONSABILITĂTI ALE OPERATORILOR DIN SECTORUL ALIMENTAR

Operatorii din sectorul alimentar care utilizează produsele enumerate mai sus, trebuie să:
– respecte cerințele privind trasabilitatea, respective să dețină și să aplice proceduri prin care să demonstreze originea și respectarea criteriilor de siguranță alimentară a produselor, furnizorii de la care se aprovizionează, destinația acestora, precum și proceduri pentru retragerea și rechemarea produselor de la consumatori în caz de neconformitate.
– respecte cerințele generale privind utilizarea aditivilor alimentari și a criteriilor de puritate, respectiv să respecte modul de depozitare și utilizare a acestora, să dețină documente de la furnizori privind criteriile de puritate (specificații tehnice, buletine de analiză) din care să reiasă lipsa unei posibile contaminări cu oxid de etilenă.
– includă în procedurile bazate pe principiile HACCP, la analiza pericolelor chimice, posibilitatea contaminării cu oxid de etilenă și măsurile ce trebuiesc implementate pentr a evita această contaminare.

IV. MĂSURI ÎN CAZ DE NECONFORMITATE
În cazul identificării unor produse alimentare neconforme privind conținutul maxim admis de oxid de etilenă, se iau toate măsurile necesare pentru ca produsele respective și produsele în care acestea sunt utilizate ca ingrediente să nu fie puse pe piață și să fie retrase de la comercializare. Se informează de îndată Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța alimentelor.
Aceste depășiri se notifică prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje de către reprezentanții DSVSA, iar acolo unde produsele contaminate au ajuns deja la consumatori se dispune rechemarea de la aceștia
În cazul în care se constată că operatorii din domeniul alimentar nu au informat DSVSA Vaslui cu privire la produsele pe care le dețin și despre care aveau informații că sunt contaminate cu oxid de etilenă și/sau nu au pus în aplicare procedurile de retragere și rechemare ale acestora de pe piață, conform celor menționate mai sus, se aplică sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile HG nr. 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu completările și modificările ulterioare.

V. DISPOZIȚII FINALE

Având in vedere prevederile legislative, precum și analizele effectuate la nivelul Uniunii Europene de către experții în domeniu, menționăm că la înterpretarea rezultatelor analizelor de laborator privind continutul de oxid de etilenă se aplică următoarele reguli:
– pentru aditivii alimentari – limita maximă de oxid de etilenă de 0,1 mg/ kg,
– pentru semințele de susan – limita maximă de oxid de etilenă de 0,05 mg/ kg.

La nivelul Uniunii Europene s-a hotărât aplicarea abordării ”toleranță zero” la nivelul tuturor statelor membre, în sensul că măsurile de retragere de pe piață și rechemare de la consumatori se impun pentru toate produsele alimentare care conțin ingrediente contaminate cu oxid de etilenă.

Compartimentul de comunicare al D.S.V.S.A. Vaslui